Године 1898, на електричној изложби у Медисон Сквер Гардену, Никола Тесла је представио први, до тада виђен систем за даљинско управљање неким уређајем. Тесла је тада говорио о телематици, односно новој грани роботике. Први теледириговани уређај био је модел брода, који је садржао резонантни пријемник и низ логичких кола. Управљање је вршено одашиљањем одговарајућих секвенци радио таласа одређене фрекфенције.
 

Године 2015, седамнаестог фебруара, 117 година након објављивања проналаска Николе Тесле одржана је нова радионица у окриву пројекта Библиотека++, у оквиру које је уз помоћ радио таласа управљано роботима. Роботи су контролисани путем блутут и WiFi везе, а уз помоћ мобилних телефона, камере и Лего делова.

До теме радионице дошло је сасвим спонтано. Након посете РТС екипе, која је присуствовала претходној радионици, ученици су остали у Библиотеци и самостално склопили даљински управљач од Лего компоненти. Пошто смо већ имали склопљен даљински управљач, остало је само да се направе одговарајући програми. За писање програма искоришћено је Лего графичко окружење. Контрола робота је остварена тако што се параметри израчунати на основу очитавања сензора даљинског управљача (жиро-сензор и тахо-сензор мотора) шаљу контролисаном роботу путем блутут везе. Посебно је занимљива употреба жиро-сензора, којом је постигнуто управљање померањем руке у којој је даљински управљач.

Како би ствари биле још занимљивије, модификован је модел тенка, тако да може да носи видео камеру. Видео камера је путем WiFi везе повезана са мобилним телефоном, тако да је робот добио и БВР могућности :). Можда БВР (Beyond-visual-range) није баш одговарајући термин, али роботом је било могуће управљати из друге собе.

Коментари:

Нови коментар

©Библиотека++ 2021 Развој сајта Ивица Лазаревић