Када се узме у обзир да су се за награду од 20000$ надметале библиотеке из више од педесет земаља, постаје јасно колико је велики успех Библиотеке из Ћуприје јер је од свих пријављених пројеката изабрано десет најбољих, од којих је пројекат Библиотеке из Ћуприје једини у Србији. Успех Библиотеке „Душан Матић“ има велики значај за развој поморавског и читавог српског библиотекарства.

Иновативни пројекат Библиотека++ уводи децу узраста од десет и више година у свет програмирања на рачунару, а код средношколаца и студената развија практичне и напредне технике програмирања.

Сузана Танасијевић и Ивица Лазаревић, учествовали су у осмишљавању пројекта Библиотека++, као што су учествовали и у претходном пројекту из Србије који је финансирала организација ЕИФЛ.

Ми помажемо у стварању нових генерација експерата, изјавила је госпођа Гордана Марковић, директор Народне библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје.

Учење кроз игру

Циљна група пројекта су деца и млади старости од 10 до 24 године, али без обзира на године, сви ће учити кроз игру. Обука ће се одвијати у новом Центру за младе у Библиотеци, који ће бити опремљен компјутерима и другом опремом, као и у школама, партнерима на пројекту.

Као основно средство за обуку Библиотека користи ЛЕГО Мајндсторм ЕВ3 комплет за роботику, који омогућава ученицима састављање и програмирање робота који ће се покретати уз помоћ минијатурних електромотора и извршавати разне задатке.

Библиотека ће обезбедити ЛЕГО делове; за роботе: руке, ноге, тела и главе; точкове и рамове за возила и друге структуре. Након изградње робота, ученици ће користити компјутере опремљене софтвером за графичко програмирање превлачењем иконица, како би писали програме који ће роботима удахнути живот.

Након што савладају основе програмирања на рачунару, Библиотека ће помоћи ученицима да савладају и напредне вештине, како би развијали употребљиве апликације за стварне кориснике. То су на пример апликације за решавање математичких проблема, системи за управљање садржајем, слагалице или видео игре.

Ивица Лазаревић, руководилац пројекта Библиотека++ објаснио је: Многи студенти науче да програмирају, али након тога не напишу ни једну апликацију. Програмски језици су као и говорни: ако се не користе веома се лако забораве. Ми ћемо се постарати да наши ученици схвате вредност онога што буду научили и омогућити им да направе нешто што ће бити корисно у свакодневном животу.

Сарадња

Пројекат је већ добио поршку Локалне самоуправе општине Ћуприја, која се сложила да опреми нови Омладински центар и да подржи пројекат након 2015., када истиче период финансирања кроз ЕИФЛ-ПЛИП програм.

Наставници из школа у Ћуприји и Јагодини (Гимназија Ћуприја, ЕГШ „Никола Тесла“ Јагодина, Гимназија „Светозар Марковић“ Јагодина и ОШ „Вук Караџић“ Ћуприја) у сарадњи са библиотекарима осмислиће радионице, промовисаће пројекат и организоваће ваннаставне активности.

Наставници ће организовати менторски рад са напредним ученицима, а напредни ученици ће обучавати нове кориснике, тако да ће нови корисници такође развити вештине тимског и менторског рада.

ТВ Ћуприја ће редовно извештавати о активностима пројекта.

Очекује се велико интересовање осталих општина у Србији и министарстава Републике Србије због значаја пројекта за развој професионалне оријентације и стварања нове генерације стручњака, који ће дати допринос развоју Србије.

Профил Народне библиотеке "Душан Матић" из Ћуприје на сајту организације ЕИФЛ.

Ивица
03.10.2014
Одељци: Зид Обавештења Ивица | Кључне речи:
0

Коментари:

Нови коментар

©Библиотека++ 2024 Развој сајта Ивица Лазаревић