На иницијативу Александра Стокића, информатичара из Библиотеке у Добоју, 25.3.2015. године је одржана радионица прављење и програмирање робота уз помоћ Лего минд сторм комплета за роботику.

Чланови пројектног тима Библиотека++ желели су да покажу да је програмирање посао будућности који представља шансу за земље из региона Балкана.

Добојски ђаци су добили прилику да кроз игру у току двочасовне радионице науче нешто ново о програмирању о којем се учи кроз игру. Интересовање деце било је огромно што потврђује и посећеност. Пошто је простор који библиотека користи ограничен бројем места радионици нису могли да присуствују сви заинтересовани.

Присутни учесници били су узраста од 10 до 18 година, а групе су биле тако постављене да су деца различитих узраста била у свакој групи.
Након одржане радионице родитељи су се јављали Александру Стокићу истичући да су деца била одушевљена начином рада, односно да до тада никада нису били у прилици да учествују у тако занимљивом начину рада, а у вези са роботиком.

Током радионице дошле су четири ТВ екипе из Републике Српске, од којих је једна национална, а интервјуе су давала деца, чланови тима Библиотека++ и представник Библиотеке у Добоју.

Деца су током интервјуа јасно истакла да схватају суштински значај оваквог начина учења.

Аутор пројекта, Ивица Лазаревић је током интервјуа објаснио да је циљ посете Библиотеке у Добоју ширење идеје пројекта Библиотека++ на читав регион балкана уз могућност прављења мреже школа и библиотека које ће имати заједнички циљ – стварање нове генерације програмера.

Гордана Марковић, директор библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје истакла је да посета Библиотеци у Добоју отвара могућност да се пројекат Библиотека++ реплицира у добојској Народној библиотеци. За ову библиотеку то би имало огроман значај јер је током пролећа 2014. године већи део зграде у којој се Библиотека налази био поплављен. Зграда се сада налази у процесу реновирања. Истакла је да верује како би овај пројекат имао исти успех као што има и у Србији.

Александар Стокић је током интервјуа нагласио да је посећеност изузетна и да су деца на радионици била више од два сата те је ово велико напредак за активности које запослени у Библиотеци покушавају да организују у околностима које су настале након поплаве.

Ово је прва радионица која је одржана у Добоју, иначе братимљеном граду са Ћупријом па је и иво један од начина за подстицање међурегионалне сарадње.

Радионица је одржана у просторијама Америчког кутка, које се налазе поред зграде Библиотеке у Добоју јер је Библиотека у процесу реконструкције након поплава. Чланови тима су ступили у контакт са представником Америчког кутка и разматрали могућу сарадњу са истим.

Након радионице пројекат Библиотека++ је представљен кроз презентације чланова тима: Сузане Танасијевић, Гордане Марковић и Ивице Лазаревића. Кроз три презентације они су истакли значај пројекта и остварене резултате.

Презентацији су присуствовали представници библиотека из Босне; из Брода, Завидовића и Добоја. Међу присутнима је била и Амела Хоџић која је представила своја искуства из пројекта Омладински кутак, који је такође финансирала организација ЕИФЛ.

Коментари:

Нови коментар

©Библиотека++ 2024 Развој сајта Ивица Лазаревић