У четвртак 26.06.2014. године са почетком у 11,00h, у просторијама Народне библиотека “Душан Матић“ у Ћуприји, одржана је конференција за штампу на којој је уз присуство представника различитих медија званично представљен пројекат Библиотека ++.
Народна Библиотека у Ћуприји је награђена за пројекат “Библиотека++“ од стране међународне, невладине, непрофитне организације ЕИФЛ (Electronic Informations For Libraries) и у оквиру ПЛИП програма (Public Library Inovation Programme) освојила је грант у вредности од 20.000 $ за период реализације у трајању од 14 месеци.

ЕИФЛ – ПЛИП програм подржава јавне библиотеке да користе информационе и комуникационе технологије (ИКТ) и да имплементирају иновативне услуге за развој заједнице.
Тема ЕИФЛ-ПЛИП конкурса за 2014. годину била је Јавне библиотеке припремају децу и омладину за будућност. Критеријуми конкурса су били, иновативност и оригиналност осмишљеног програма који за крањи циљ има едукацију и унапређење будуће ИТ оријентације деце и младих узраста до 24 године живота, уз креативну употребу савремених ИКТ (информационо комуникационих технологија).
На ЕИФЛ-ПЛИП конкурс за 2014. год. аплицирало је више од 270 библиотека из 71 државе Африке, Азије, Латинске Америце и Европе. Након строге селекције одабрано је и награђено 10 иновативних пројеката јавних библиотека из земаља у развоју и транзицији које су креирале услуге за децу и младе.
Један од 10 награђених пројеката је и пројекат Библиотека++ Народне библиотеке “Душана Матић” у Ћуприји. Иновативни пројекат Библиотека++ уводи децу узраста 10 година и више, у свет програмирања на рачунару, а код средњошколаца и студената развија практичне и напредне технике програмирања. Библиотека у Ћуприји ће у сарадњи са партнерима на пројекту основним и средњим школама из Ћуприје и Јагодине, у оквиру креативних радионица едуковати децу и омладину и на тај начин помоћи заједници у стварању нових генерација ИТ експерата.
Циљна група пројекта су деца и млади узраста од 10 до 24 године. Учење кроз игру у креативној и неформалној атмосфери уз поштовање и подстицање индивидуалности и особености сваког детета основно је полазиште пројекта. Обука ће се одвијати у новом Центру за младе Библиотеке у Ћуприји, који ће бити опремљен компјутерима и другом дигиталном видео и аудио опремом, као и у школама - партнерима на пројекту.
Библиотека ће као основно средство за обуку користити ЛЕГО Мајндсторм ЕВ3 комплет за роботику који ће омогућити ученицима састављање и програмирање робота који ће се покретати уз помоћ минијатурних електромотора и извршавати разне задатке. Након што савладају процесс изградње робота, ученици ће уз помоћ ментора учити да користе компјутере опремљене софтвером за графичко програмирање превлачењем иконица, како би писали програме који ће роботима удахнути живот. Након што савладају основе програмирања на рачунару, Библиотека ће уз помоћ ментора помоћи ученицима да савладају и напредне вештине, како би развијали употребљиве апликације за стварне кориснике. То су на пример апликације за решавање математичких проблема, системи за управљање садршајем, слагалице или видео игрице.
Једна од корисних апликација коју ће Библиотека да развија јесте и вебсајт пројекта. Сајт ће подржати медијску промоцију пројекта и пружиће младима широм Србије онлајн платформу за учење. Планирано је да један од одељака на сајту буде опредељен за креирање е-портфолиа у оквиру кога ће сваки ученик (корисник услуга пројекта) моћи да креира свој кориснички профил и на тај начин представи себе и своја достигнућа.
Пројекат је на конференцији представљен од стране тима који учествује у његовој реализацији, у саставу:

  • Гордана Марковић – директор Народне библиотеке “Душан Матић“ у Ћуприји, менаџер пројекта Библиотека++
  • Ивица Лазаревић – библиотекар информатичар у Народној библиотеци у
  • Јагодини, аутор и руководилац пројекта Библиотека++
  • Сузана Танасијевић- библиотекар у Народној библиотеци у Јагодини, координатор и особа задужена за маркетинг пројекта Библиотека++.
Сузана
23.12.2014
Одељци: Зид Обавештења Ивица Сузана | Кључне речи:
0

Коментари:

Нови коментар

©Библиотека++ 2020 Развој сајта Ивица Лазаревић