Pozdrav, potrebno mi je da napravim bazu podataka u MySQL-u, da kreiram formu za unos podataka i konekciju sa bazom i da se klikom na „Select”, „Insert” i „Delete” izvrši:

prikaz podataka iz baze; unos podataka iz forme u bazu; uklanjanje podataka iz baze.

Da li neko moze da mi pomogne jer sam apsolutni pocetnik..

nj9
16.08.2020
Одељци: Зид Питања и одговори nj9 | Кључне речи:
0

Коментари:

Нови одговор Нови коментар

Одговори:

Приказано 1-1 од 1 ставке.

Прва ствар коју треба да урадите је да креирате базу. Претпостављам да већ имате инсталиран MySql сервер. Сервер базе података је програм који се извршава у позадини и ослушкује одређени порт (3306 је стандардни број порта за MySql). Да бисмо се повезали са сервером базе потребан нам је програм за комуникацију са сервером. Програм мора да зна IP адресу рачунара на којем се налази сервер базе, број порта који сервер ослушкује и корисничко име и лозинку корисника, како би се корисник успешно пријавио на систем. 

На слици су приказана три програма: MySQL Workbench, Valentina Studio и mysql клијент командне линије. Сва три програма приказују резултат истог упита. Небитно је који програм користите за комуникацију са сервером. Ови програми су само средство за комуникацију, битне су SQL команде које шаљете. 

У Вашем конкретном примеру потребно је да креирате базу и једну табелу са произвољним бројем колона. Базу можете креирати на следећи начин:

create database moja_baza charset utf8mb4 collate utf8mb4_unicode_ci;
use moja_baza;

У овом примеру име базе је moja_baza; база користи utf8 кодирање карактера (utf8mb4 је у ствари комплетан utf8) и  utf8mb4_unicode_ci начин за сортирање текста. Следећи ред значи да је новокреирана база тренутно активна и да се свака следећа команда односи на њу.

Пошто смо креирали базу потребно је сада да креирамо и једну табелу. Ја ћу да напишем пример табеле која има само две колоне, id и x. Свака табела би требало да има примарни кључ и у овом случају то ће бити id. Постоји неслагање да ли примарни кључ треба да буде природни или вештачки. Ја увек користим вештачке (сурогат кључеве), тако да ће колона id бити AUTO_INCREMENT, односно сваки пут када се дода нови ред систем ће аутоматски уписати вредност за id, већу за један од претходне. Колона x нека буде неки текстуални податак. Поред вештачког примарног кључа, када дизајнирате реалну базу, у већини случајева имаћете и једну или више колона које треба да садрже јединствене вредности, зато ћу за колону x унети ограничење да не сме садржати NULL вредност и да не смеју постојати два реда са истом вредношћу за x. 

SQL команде за креирање табеле:

create table moja_tabela (
  id int auto_increment primary key,
  x varchar(30) not null unique
);

Напишите SQL за креирање базе и табеле и објавите у оквиру ове теме, па онда можемо прећи на писање ПХП кода за повезивање са базом. 

За часове програмирања можете ме контактирати на [email protected]

Ивица
17.08.2020
Одељци: Зид Питања и одговори Ивица | Кључне речи:
0

Коментари:

Нови коментар

©Библиотека++ 2024 Развој сајта Ивица Лазаревић